19 Nisan 2015 Pazar

Canan Karatay Diyeti Yemek Seçimi Ve Pişirme Teknikleri



Canan Karatay Diyeti yapılmaya karar verilmişse mutlaka uyulması gereken noktalar vardır. Bu noktalara yani kurallara uyulduğu takdirde aç kalmadan sağlıklı bir şekilde kilo verilebilir. Canan Karatay diyetlerinde ödül olarak kişiye sağlık sunulmaktadır.  Sağlıklı kilo verebilmek ve verilen kiloların kalıcı olabilmesi için Canan Karatay Diyetinde hangi kurallara uyulmalıdır?

Canan Karatay diyetinde yemek seçimi ve pişirme teknikleri çok önemlidir. Yemek seçimi ve pişirme tekniklerinde aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir.

·  Hazırlanan yemeklerde kesinlikle un ile hazırlanan terbiyeler kullanılmamalıdır.
 
·  Yemekler altı kısık ocakta uzun sürede pişirilmelidir. Kuru soğan ya da biber gibi sebzeler yağda kavrulmadan direkt tencereye diğer malzemeler ile atılarak pişirilmelidir.
 
·  Yemekleri pişirmek için cam, emaye, çelik, fırın tepsisi ya da emaye kaplı döküm tencereler tercih edilmelidir. Alüminyum, teflon, fırın poşeti ya da mikro dalga pişirme yöntemlerinden kaçınılmalıdır.
 
·  Mikser ya da blender tarzı el aletleri yemeğin işlem görmesine neden olabileceğinden mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Bu tür el aletleri sebzelerde bulunan liflerin yok olmasını sağlayarak yemeği sağlıksız bir hale dönüştüreceği için karıştırma işlemleri daha çok tahta kaşık ya da el çırpıcıları ile yapılmalıdır.
 
·  Pişirilen yemeklerde sızma zeytinyağı, inek, koyun ya da keçi sütünden elde edilmiş tereyağı veya kuyruk yağları kullanılmalıdır. Tereyağı ev ortamında hazırlanarak yemekler için gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
 
·  Özellikle kızartma ve sıcak yemeklerde soya, ayçiçeği ya da kanola yağları asla kullanılmamalıdır. Bu yağlar ısıya maruz kaldığında doğallıklarını kaybederek trans yağ özelliğini alır. Trans yağlar vücut için oldukça zararlıdır. Karaciğer yağlanması gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilirler.
 
·  Margarin şekline dönüştürülmüş sıvı yağlarda da oldukça fazla oranda trans yağa dönüşüm olacağından margarin kullanımından da kesinlikle uzak durulmalıdır.
 
·  Et, balık gibi ürünlerin kızartılması kesinlikle kızgın yağda yapılmamalıdır. Bu tür ürünler için ızgara tekniği kullanılmalıdır. Şayet kızartma yapılacaksa da çok kısık ocakta, çok az bir sıvıyağ ile kızartılmalıdır.
 
·  Izgara yöntemi kullanılacaksa ürünlerin yanmasına izin verilmemelidir. Ayrıca odun ve kömür isine maruz bırakılmamalıdır.
 
·  Yemekler için buğulama yöntemi oldukça sağlıklı bir seçim olacaktır.
 
·  Yemeklere pişirme esnasında eklenen su miktarı oldukça sınırlı tutulmalıdır. Bu sayede yemeklerin besin değeri yok olmaz ve yemekler daha lezzetli olur.
 
·  Yemeklerin besin değerini koruması ve daha sağlıklı olması için pişirme işlemi günlük gerçekleştirilmelidir. Yemeği birkaç günlük hazırlayarak devamlı ısıya maruz bırakmak oldukça tehlikeli bir davranıştır.
 
·  Yemeklerde kullanılan tuz miktarı oldukça az olmalıdır. Kaya tuzu ya da deniz tuzu kullanılmalıdır.
 
·  Yemeklere salça ilave edilecekse ev yapımı salçalar tercih edilmelidir. Katkı ve koruyucu madde içeren salçalar kullanılmamalıdır.
 
·  Mayonez ya da ketçap tarzı soslar yemeklere lezzet katmak için asla kullanılmamalıdır. Yemekler için kullanılacak soslar evde hazırlanmalıdır.
 
·  Yemek pişirildikten sonra lezzet katmak için tercihe göre baharat ilavesi yapılabilir.
 
·  Taze balık oldukça sağlıklı bir seçimdir. Ancak konserve balıklardan kaçınılmalıdır.
 
·  Limon oldukça sağlıklı bir meyvedir. Bu nedenle salata, çorba, yemeklerde suyu kullanılabilir. Limon asitli bir içeriğe sahip olduğu için yemeklerin midede daha fazla kalmasına yol açabilir. Kullanılan limonun organik olmasına dikkat edilmelidir. Limon her zaman taze sıkılarak kullanılmalıdır.
 
·  Keten tohumu çok fazla olmamak kaydı ile azar azar yemek ya da yoğurt gibi gıdaların içine eklenerek kullanılabilir. Keten tohumu kabızlık için kullanılabileceği gibi aşırı tüketimlerde ishal yapabilir. Bu nedenle bilinçli tüketilmelidir.
 
·  Yemeklerin yanında ekmek, pirinç pilavı ya da makarna gibi gıdalar asla tüketilmemelidir.
 
·  Çaykahve gibi içeceklere kesinlikle tatlandırıcı ilave edilmemelidir.
 
·  Ceviz, badem ve fındık gibi yemişler mutfaklardan eksik edilmemelidir. Fakat bu tür yemişlerin kavrulmamış olanları tüketilmelidir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder